Semmilyen vírusvédelmi rendszer nem helyettesítheti a józan felhasználói hozzáállást. Ehhez néhány alapszabály ismerete és betartása szükséges.

A vírusfertőzések legjellemzőbb forrásai a levelek mellékleteként küldött fájlok. Ezek a fájlok csak abban az esetben fertőzik a rendszert, amennyiben futtatva vannak, azaz lementés után azokat elindítják vagy megnyitják. Ilyen vírus szempontból veszélyes fájltípusok a futtatható fájlok (.com, .bat, .exe, .pif, .dll, .vxd). Ilyen fájlokat csak indokolt esetben és megbízható forrás esetén futtasson a gépén.

Gyakrori vírusgazda fájltípusok a dokumentumfájlok, mint a .doc, .xls, .ppt, .pps. Ezek a fájlok megnyitáskor fertőznek, és általában makró vírusokat tartalmaznak. Ezen fájlok általában munkafájlok, azaz nem döntés kérdése, hogy megnyitja-e őket valaki, hiszen szüksége van a bennük található adatokra. Megnyitás előtt ezért okvetlenül ellenőrizze őket valamilyen vírusirtó szoftverrel.

Mivel sok vírus éppen úgy okoz kárt, hogy egy felhasználó nevében küldözget leveleket, így a "megbízható forrás" kifejezés értéke némileg megkérdőjeleződött. Bárhonnan is jöjjön a melléklet, semmiképpen ne futtassa anélkül, hogy legalább egy vírusellenőrző szoftverrel leellenőrizné. Ezek beszerzéséhez a hasznos linkek pontban talál segítséget.