Levelezés / Új üzenet készítése 
Új üzenet létrehozásához kattintson az Új üzenet gombra. Amennyiben a Levélírás  / olvasás új ablakban mező ki van jelölve, új ablak nyílik a levélkészítéshez, ha üres  a mező, az eredeti ablakban szerkeszthető az új üzenet.

E-mail írásakor meghatározhatja azt, hogy milyen e-mail cím álljon feladó mellett,  a megírandó levél tetején. Választhatja:  - az alapértelmezett levélcímét;  - egyéb, pl.: csoportos e-mail címet  - külső POP3-as címet  Ha több e-mail cím használatára van lehetőség (csoportos cím, POP3 cím, stb.) a  legördülő menüben kiválaszthatja, hogy melyik nevében kíván üzenetet küldeni.   

A levél címzettjének (valamint a másolat címzettjének) megadására, illetve azok  címének a megadására, akik a levélből másolatot kapnak, több lehetőség  kínálkozik:  
- a megfelelő szövegmezőbe közvetlenül is beírhatja az e-mail cím(ek)et. Ha több  címet szeretne megadni, akkor ügyeljen a következőkre: két szomszédos cím között  feltétlenül kell lennie egy (és csak egy!) vesszőnek, ezenkívül (az áttekinthetőség  kedvéért) szóköz karaktert is közbeszúrhat; 
- a Címzett mező alatt található legördülő menüből (Összes cím feliratú legördülő  menü) közvetlenül is választhat címet a teljes címlistából. Másolat küldése esetén a  Másolat gomb melletti legördülő menüből is választhat,  
- kiválaszthatja a címeket a címbeviteli mező melletti Kedvencek listáról is. Több  címzett esetén is használhatja a Kedvencek menüt, egyszerűen jelöljön ki több  címzettet a Kedvencek közül, és mind felkerül a címzett listára. A Kedvencek  listára a címjegyzékben vehet fel neveket, a név mellett található Kedvenc  oszlopban található mező kipipálásával. Ha újrakezdené a címzett(ek) megadását,  akkor csak törölje ki a címzett mezőből a neveket, és vegyen fel helyettük újakat. 
- a Címjegyzékben keresse meg a kívánt címzettet, a neve melletti levél ikonra  kattintva írja meg a levelet    A Tárgy: a felirat melletti szövegmezőbe írhatja be a levél tárgyát. Ez a leírás, ha  lehet, minél jobban tükrözze levelünk tényleges tartalmát, ne legyen túlságosan  hosszú, s lehetőleg ne legyenek benne ékezetes karakterek, ugyanis néhány  rendszer használata esetén az ékezetes karakterek nem, vagy rosszul jelennek meg.  A tárgy mezőbe írt adatokat is bármikor törölheti, illetve a levél megírása során  megváltoztathatja azt.

Elküldött levelünkről visszaigazolást kérhet, így a levél olvasásakor a fogadó oldal  rendszere (többnyire automatikusan) egy levélben értesíti az olvasás  megtörténtéről. Ez a szolgáltatás a rendszerek egy részén kikapcsolható, így  lehetséges, hogy az olvasásról a kérés ellenére sem kap visszaigazolást.   

A nagy szövegdobozba (Üzenet) írhatja bele a levél szövegét. Ha a  Beállítások/Aláírás menüpontban automatikus aláírást állított be, akkor az a levél  írásának kezdetekor megjelenik ebben a szövegdobozban, s csak fölé kell írnia a  szöveget.   

A levélhez mellékletet is csatolhat (például képet, dokumentumot stb.), ehhez meg  kell adnia a csatolandó állományok nevét, persze csak a gépen meglevő vagy onnan  közvetlenül elérhető (pl. hálózati meghajtók) állományok csatolhatók.    

A szövegdobozoktól jobbra található Browse (Keresés) gombra kattintva is  megkeresheti a csatolandó állományt. Ha valamelyik szövegdoboz nem üres, és a  mellette levő Browse gombbal újabb fájlt akar ugyanabba a dobozba választani,  akkor az új választás felülírja a régit. Egy levélhez annyi mellékletet csatolhat,  amennyit a levelezés tulajdonságai között megadott. A csatolt fájlok darabszámát nem korlátozza semmi, viszont az elküldhető levél mérete a fogadó rendszerektől  függően rendszerint maximum 3MB. Ennél nagyobb méretű leveleket a rendszerek  többsége nem fogad, ekkor egy hibaüzenet tartalmú válaszlevelet küld a fogadó  szerver.   

A levél elküldéséhez kattintson az Elküld gombra. Ekkor egy kisméretű ablak  jelenik meg, Levél küldése folyamatban felirattal. A hálózati sebességtől és az  esetleges csatolt fájlok méretéből függően hosszabb-rövidebb ideig látható.  Bezárásakor a program visszatér a Bejövő levelek ablakra, ekkor a levelet sikeresen  elküldte.