Web portál / Tartalom

Menük

Az oldalon többszintű (rendszerint kettő, de igény esetén, a józan ész és átláthatóság határán belül korlátlan mélységű) menü létrehozására van lehetőség, azaz a főmenü pontjai alá egy almenüszintet készíthetünk.  Az Új pont mellett található mezőbe írja be a létrehozni kívánt menü nevét, és kattintson a Felvesz gombra. Almenü  létrehozásához a kívánt menüpont nevére kattintva léphet a főmenü megfelelő  pontjába, és itt készíthet menüpontokat.    

A menü létrehozásakor annak neve mellett egy mezőt talál, ami alapértelmezésben ki van jelölve. Amennyiben a mezőt kikapcsolja, a menü nem  fog megjelenni az oldalon, hanem ún. rejtett menü lesz. A rejtett menüt aktívvá,  az aktívat rejtetté teheti később is. Amennyiben weboldalának beállításai között (Beállítások pont) többnyelvű  működést adott meg, a menüpontok felvételekor külön megadhatja a különböző  nyelvi mutációk címét, illetve megjelenített/rejtett állapotát. A menü felvételekor szabályozhatja azt is, hogy milyen menütípus legyen. A menütípusokról néhány sorral alább olvashat részletesen. Ezt a beállítást később  bármikor módosíthatja.    

Amennyiben létrehozta a kívánt menüket, azok nevére (rejtett menü esetén a név  előtt található nyílra) kattintva léphet be azokba.    
Elsőként a menü típusát szabályozhatja egy listából választva. Ezek a típusok a  menüpont által megjelenített tartalmakat befolyásolják.   
A menük lehetséges típusai:
- HTML: ez az alapértelmezett menütípus. A menüpont tartalma közvetlenül a  menü alá kerül, máshol az nem jelenik meg, nincs bevezető szöveg (lead), az  olvasó rögtön a szövegtörzset látja.
- Publikáció: a létrehozott publikációkategóriákhoz rendelhet menüpontokat. A  publikációk több helyen is megjeleníthető tartalmak, melyek kategóriákba  rendezhetőek tetszőleges rend szerint. A publikációk használatával az oldalon  naponta frissítve készíthet híreket, friss információkat.
- Speciális típusok (chat, vendégkönyv, fórum, stb) amelyek az egyedi igényeknek megfelelően kerülnek a rendszerbe.

Ezt követően találja azt a pontot, ahol a menüpontot áthelyezheti az oldal  menüszerkezetében tetszőlegesen bárhova. Ehhez válasszon a legördülő  menüben található listából. A módosításhoz a "Státuszt módosít" gombot  használja. A menüt ugyanitt törölheti.        

A következő sorban választhatja ki az engedélyezett nyelvi mutációkat a  menühöz.  Ha belép a megfelelő nyelvi verzióba, módosíthatja a menü nevét az  adott nyelven.    A HTML típusú menük és almenü tartalmát közvetlenül a menüpont alatt adhatja  meg és itt módosíthatja. Ehhez lépjen a kívánt menübe. Ellenőrizze, hogy a menü  típusa HTML-e (menü tulajdonságai). A tartalom felvitelében egy ún. CMS  rendszer segíti Önt. Ezzel a rendszerrel egy szövegszerkesztő programhoz  hasonló módon készíthet tartalmat.          

A szerkesztőrendszer teljes értékű használatához használja a Microsoft Internet  Explorer 5.5 vagy újabb, vagy a Mozilla Firefox (letölthető a  http://www.mozilla.org/products/firefox/ címről) böngészőt. Egyéb  böngészőkben a tartalom feltöltéséhez a HTML nyelv ismeret szükséges, mivel a  rendszer ekkor a tartalommenedzselő eszközöket nem tölti be. A speciális  tulajdonságok, a gyorsaság és megbízhatóság miatt mi a Firefox használatát  javasoljuk.    

A tartalom módosításaihoz és formázásához használja a tartalommező felett  található ikonokat. A szövegmódosító ikonok használatához jelölje ki a kívánt  szövegrészt és kattintson az ikonra.

Ikonok magyarázata

szöveg vastagítása  
dőlt betűs szöveg létrehozása  
aláhúzott szöveg létrehozása  
rendezés balra, középre, jobbra, valamint sorkizárttá alakítás  
vonalhúzás
sorszámozott felsorolás  
egyszerű felsorolás  
behúzás csökkentése  
behúzás növelése  
link készítése  
kép beillesztése  
táblázat beillesztése  
kivágás  
másolás  
beillesztés  
visszavonás  
visszavonás visszavonása  
nézetváltás  
szöveg színének beállítása  
háttér színének beállítása  
betűtípus és -méret  
formázás eltávolítása, illetve keret be- és kikapcsolása

Amennyiben a szövegben olyan linket szeretnénk elhelyezni, mely a rendszeren  belül található, a belső link legördülőjéből kiválaszthatjuk a megfelelőt,  természetesen adott szövegrész kijelölését követően. A szöveghez sok esetben letöltés kapcsolódik, melyeket a Download  könyvtárban gyűjtünk.

Képkezelő rendszer

Külön figyelmet érdemel az a felület, amely a "kép beillesztése" ikonra  kattintva jelenik meg. Alapesetben a menühöz feltöltött képeket látjuk, de  megtekinthetjük a rendszerbe feltöltött összes képet is.     Új file kiválasztása és feltöltése a képkezelő pop-up ablak alján lehetséges.
Tallózza ki gépéről a kívánt képet (formátuma lehet: .jpg, .gif, .png), majd  nyomja meg a Feltölt gombot. A képet a rendszer már feltöltéskor méretezni  tudja, de ha előre megfelelő méretűre vágtuk a képet, akkor célszerű az "Átméretez" checkboxot üresen hagyni. Ha bepipáljuk, akkor az x (vízszintes)  vagy y (függőleges) méret pixelben történő megadását követően a rendszer a  képet arányosan a megfelelő méretűre alakítva menti el.    

A feltöltést követően abc-rendben sorakoznak az adott menüponthoz kapcsolódó  képek. A kép beszúrása a szerkesztőablakban a kurzor helyére fog történni.  Előtte azonban be kell állítani még néhány tulajdonságot a képkezelőben annál a  képnél, melyet be szeretnénk szúrni:
- a kép alatt található méret a megjelenítendő érték; tehát még beillesztés előtt is  variálhatunk a mérettel
- alt: helyettesítő szöveget (alternate text) rendelhetünk a képhez, mely akkor  jelenik meg, ha a publikus oldalon a kép fölé viszi az egeret a felhasználó
- megadhatjuk, hogy nagyítással, vagy nagyítás nélkül történjen a kép  megjelenítése:  
-----a./ ha nagyítás nélkül, akkor a kép nem lesz kinagyítható, de az elhelyezkedését  (bal/közép/jobb/nincs) ebben az esetben is meg kell adnunk. Az elhelyezkedést  meghatározó gomb megnyomása egyúttal a kép beszúrását is jelenti.  
-----b./ ha nagyítható lesz a képünk, akkor a rendezés előtt azt is meg kell adnunk,  hogy mekkorában szeretnénk látni a képet, ha a nyilvános oldalon rákattintunk.  Ezt a kép fölötti sávban található "Átméretez" mező teszi lehetővé. Miután  beállítottuk a megfelelő méretet, a Nagyítással bal/közép/jobb/nincs  valamelyikének megnyomásával szúrhatjuk be a képet a szövegmezőbe.
- az említett beállításokon túl lehetőségünk van a kép cseréjére (kép fölötti Tallózás, majd Cserél gomb), törlésére, valamint a gépünkre történő  lementésére.    

A Web portál / Tartalom / Beállítások / Képbeállítások alatt meghatározhatjuk,  mekkora legyen alapértelmezésben a képek mérete illetve feltöltési mérete.

Publikációk

A publikációk használatával lehetősége nyílik akár naponta friss tartalommal  megújítani weboldalát, különböző szempontok alapján csoportosítani a felvett  híranyagokat, azokat archiválni, újrarendszerezni, stb.   

A publikációk létrehozásának és megjelenítésének módja a következő:
- hozzon létre legalább egy publikáció kategóriát, a publikációk ugyanis csak  kategóriá(k)ba rendezve kezelhetők a rendszerben.
- a kívánt kategóriába lépve hozza létre a publikáció(ka)t és készítse el  tartalmukat a HTML menük tartalmához hasonlóan
- a menürendszerben egy vagy több menühöz vagy almenühöz rendelje hozzá a  publikáció-kategóriát   

A publikációkat tetszőlegesen akár több kategóriához is hozzárendelheti, így  azok igény esetén több témakörnél is megjeleníthetők. A publikációk  használatánál lehetőség van ún. előzetes készítésére. Ezzel (amennyiben a  kategóriánál engedélyezi) megoldhatja, hogy az oldalon az adott témánál csak a  publikációk címe és rövid előzetese jelenjen meg, és a részletes tartalom  megtekintéséhez a látogatónak egy tovább gombra kell kattintania. Ilyen  rendszerrel a hírportálokon találkozhat.   

Publikáció kategória létrehozásához a Publikációk/Új kategória pontot használja.  Tanácsos olyan nevet adnia a kategóriának, amely a tartalomra, témára  egyértelműen utal. Itt megengedett az ékezetes karakterek, szóközök használata  is. A kategória elkészítése után lépjen a kategóriába, itt a Publikáció szerkesztés  pontban vehet fel a kategóriához csatolt publikációt.    
A publikáció címének megadása után (több nyelvi mutációban is, megfelelő  beállítás esetén) az Új publikációt felvesz gombbal. A felvett publikációt  megnyitva szabályozhatja annak beállításait, állapotát és tartalmát.    

A publikáció státusza a következő lehet:  
-Szerkesztés alatt - ezek a publikációk módosítás alatt vannak, az oldalon nem  láthatók
-Látható - az aktív publikációk státusza
-Archív - az oldalon nem látható, csak az archív gombra kattintva  hozzáférhetőek
-Törölt - a publikációk nem törölhetők, csak a törölt mappába kerülnek be, ezt  követően nem láthatók az oldalon.   

A publikációk státusza bármikor megváltoztatható, így akár a törölt anyagot is  visszahelyezheti aktív állapotba.   
A publikációhoz készíthet előzetest, ennek megjelenítéséhez az "előzetes  megjelenjen" pontnak aktívnak kell lennie.   
Megadhatja a publikálás dátumát is, ez alapértelmezett esetben a létrehozás  dátuma, de tetszőlegesen megváltoztatható.

A publikációk létrehozása után rendelje a megfelelő menüponthoz a kívánt  publikáció kategóriát, így az ehhez a kategóriához kapcsolt publikációk mind  megjelennek a menüpontban, valamint ugyaninnen lesznek elérhetőek az archív  állapotú publikációk.    
A publikáció kategóriák beállításainál szabályozhatja, hogy a publikációknál  létrehozott előzetesek megjelenjenek-e. Ha kikapcsolja ezt az opciót, a  publikációk előzetesei nem jelennek meg.